Voor een verhoging van het maximaal toelaatbare gewicht van een voertuig zijn bepaalde documenten nodig. In deze documenten zijn de resultaten van de remtest, de ESC test en de chassissterkte die met het voertuig zijn uitgevoerd af te lezen. Deze testen zijn uitgevoerd onder toezicht van het officiële test-instituut TÜV/RDW.
Hoe gaan we te werk?
[Stap 1] Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een voertuig, hebben we foto’s nodig van alle typeplaatjes. Het is goed mogelijk dat het voertuig geen ALKO chassis heeft, waardoor er alleen twee typeplaatjes aanwezig zijn.
Voorbeeld:
[Stap 2] Nadat u van ons een overzicht heeft ontvangen voor alle mogelijkheden, is het van belang dat u de gewenste opwaardering bespreekt en regelt via één van de aangegeven VB/WDT dealers. Deze dealer maakt een offerte en verzorgt de montage van de benodigde VB-Airsuspension veersystemen én vraagt de gewichtsverhoging voor u aan. Tevens kunt u samen met de dealer het opdrachtformulier invullen met de gewenste verhoogde gewicht(en). In samenwerking met de gekozen VB/WDT dealer, dienen wij de aanvraag in bij de RDW. De doorlooptijd bij de RDW is ± 8 weken. Wanneer de RDW de aanvraag heeft goedgekeurd, ontvangt u van de dealer een RDW rapport en een nieuw typeplaatje met de nieuwe gewichten.
[Stap 3] Om de gewichtswijziging te registreren, zal er nog een keuring “wijziging voertuig” bij een plaatselijk RDW station moeten plaatsvinden. Deze afspraak kunt eenvoudig maken via de RDW website. Na een succesvolle keuring ontvangt u van de RDW binnen enkele werkdagen een nieuw kentekenpasje met de nieuwe gewichten.
Voorwaarden gewichtsopwaardering
Vering Om een hoger gewicht aan te kunnen zal er een technische aanpassing aan de vering gedaan moeten worden. Wij werken op dit vlak alleen samen met VB-Airsuspension. Deze fabrikant van veren biedt voor nagenoeg elk voertuig een oplossing en heeft een wereldwijd service netwerk.
Wielen en banden Bij een verhoging van het maximaal toelaatbare gewicht kan ook het asgewicht verhoogd worden. Belangrijk hierbij is, dat dit gewicht ook gedragen kan worden door de velgen en banden. Het kan zijn dat deze vervangen moeten worden door sterkere types. Dit kunnen wij pas bepalen als we de juiste informatie van u ontvangen hebben.
Kosten Een VB-Airsuspension veersysteem mét gewichtsopwaardering begint doorgaans vanaf €1500,- (Dit betreft een vanaf prijs en is sterk afhankelijk van het type voertuig en veersysteem). De RDW keuring is ± € 80,-
Benodigde voertuig informatie Wanneer u de gewichtsopwaardering wilt starten, heeft de dealer het volgende van u nodig:
- Foto 1ste fase typeplaatje
- Foto 2de fase typeplaatje (mits aanwezig)
- Foto 3de fase typeplaatje (mits aanwezig)
- Loadindex banden (Draagvermogen)
- Foto van de velg
- Foto voertuig schuin voor (zodat het RDW kan zien dat het om een camper of ander voertuig gaat)
- Foto voertuig schuin achter zodat het RDW kan zien dat het om een camper of ander voertuig gaat)
- Artikel nummer van de ingebouwde VB Airsuspension set
- Ingevulde opdrachtformulier met de gewenste verhoogde gewichten
Aanvullende feiten
- Voor voertuigen boven 3500kg is een C of C1 rijbewijs verplicht.
- Voor voertuigen boven 3500kg gelden aangepaste verkeersregels die verschillend per land zijn. Meer informatie omtrent verkeersregels per land is te vinden op de NKC of ANWB website.
- Voor campers boven 3500kg kan de APK Categorie veranderen, dit is afhankelijk van classificatie en lediggewicht van de camper.
- Controleer of een verhoging van het gewicht doorgegeven moet worden aan de verzekering.
- Bij de RDW keuring “wijziging constructie” kan het voertuig gewogen worden. Dit kan gevolgen hebben voor de wegenbelasting, wij adviseren om deze reden, om het voertuig zo leeg mogelijk aan te bieden voor de RDW keuring.
[:]